Zomerconcertserie Lochem Wereldwijd start met Ornina Ensemble uit Syrië/Irak

 

Op zaterdag 1 juli zal het Ornina Ensemble het eerste concert verzorgen in het kader van de serie Lochem Wereldwijd.

Het Ornina Ensemble bestaat uit 5 à 10 professionele musici en zangers uit het Nabije-Oosten (Syrië, Irak), die elkaar in Nederland gevonden hebben. De groep speelt een breed repertoire van klassieke Arabische muziek, Arabische volksmuziek, Sufi songs en lichte muziek (o.a. bekend van grote namen als Umm Kultum en Fayruz). Naast korte stukken (bijv. sama’i of de lichtvoetige lūnga) speelt het Ornina Ensemble ook een klassieke arabische concertvorm, de wasla (suite). De wasla begint met een instrumentaal stuk. Daarna volgt een reeks liederen, afgewisseld met vocale en instrumentale improvisaties (taqsim) en afgesloten met één of meer vrolijke dansliederen (qudud). Bijv. Qudud Halabiya.

Veel Arabische liederen gaan over liefde en andere emoties. De Arabische literatuur en dichtkunst zijn bloemrijk en staan boordevol symboliek. Het zelfde geldt voor liedteksten. Een Sufi-programma kan worden opgeluisterd door de spectaculaire derwisj danser Ahmad Alkhatib.

Het Ornina Ensemble werd opgericht in januari 2016, mede dankzij tussenkomst van De Speelman. Het Ornina Ensemble trad o.a. op voor het World Blend Café, tijdens het evenement Dreaming of Syria in Rasa en tijdens de festivals Oriënt in Enschede, Le Guess Who? in Utrecht en Sacred Songs in Den Haag.

Datum: zaterdag 1 juli
Locatie: Stadshuus Lochem
Aanvang: 20 uur
Kaarten: 15 euro. Reserveren voor 30 juni via mail cultureelcafe@eigenzinniglochem.nl of rechtstreeks afhalen bij VVV, Markt 3 te Lochem.

De volgende concerten van Lochem Wereldwijd zijn op 15 juli (Boerjatië/Mongolië en 30 juli Eritrea/Senegal).

De concertserie Lochem Wereldwijd is een initiatief van KomPassie Lochem en de Speelman en wordt ondersteund door Cultureel Cafë Lochem.

Lochem Wereldwijd is mede mogelijk gemaakt door: Fonds 1819, Fonds Maatschappelijk Belang, Lochems Steunfonds en de Gemeente Lochem

 

Achtergrondinformatie

Majed Saraydeen (nay, componist, dirigent, orkestleider)

Majed Saraydeen was muziekdocent aan het Conservatorium in Damascus en afgestudeerd nayspeler (4000 jaar oude Arabische rietfluit). Daarnaast was hij leider/dirigent van Orchestre Tarab (70 klassiek geschoolde musici). Hij was met dit orkest verbonden aan het Operahuis in Damascus en trok er volle zalen. In augustus 2015 is hij naar Nederland gevlucht. Majed is afgestudeerd aan het conservatorium van Damascus, als nay-speler en directie. Hij was nay-leraar en docent arabische muziektheorie aan het Hoger Instituut voor Muziek in Damascus. Hij speelde nay in verschillende ensembles/orkesten, zowel in Syrië als in Egypte. Als dirigent en leider van het orkest Tarab trad hij op in vele Arabische landen, met de grootste Arabische zangers en zangeressen. Sinds zijn vlucht uit Syrië in 2015 probeert Majed Saraydeen voet aan de grond te krijgen in Nederland als nay-speler, muziekdocent en leider van het Ornina Ensemble. Inmiddels heeft hij diverse gastoptredens verzorgd bij koren en orkesten in Oost-Nederland en bij het Nederlands Studenten Orkest. Majed verzorgde diverse solo-optredens, o.a. in Splendor (Amsterdam) en De Pletterij (Haarlem).

Sherbel Hanna (zang)

Afgestudeerd als leraar in de techniek. Heeft veel opgetreden als zanger in de Syrische folk-wereld. Nam deel aan diverse festivals in Europa en in de Arabische wereld.

Nour Wahedi (zang)

Studeerde economie aan de universiteit van Aleppo. Op 15-jarige leeftijd studeerde ze ud en zang aan het Aleppo Instituut voor Muziek. Ze heeft gezongen in het Aleppo Citadel festival. Haar belangstelling gaat uit naar werken als muziektherapeut.

Wassim Almasri (viool)

Nam deel aan veel muziekfestivals in Syrië en de Arabsiche landen. Hij verzorgde een aantal TV-uitzendingen in Syrië.

Jamil al Asadi (qanun)

Geboren in Bagdad (Irak), studeerde viool en qanun aan het conservatorium in Bagdad. Met het studentenorkest Beareq o.l.v. Munir Bashir trad hij op in Irak en in vele landen. Sinds 1995 maakt hij deel uit van diverse ensembles in Nederland en Duitsland 

Latif Al Obaidi (ud, daf, riqq, bendir, darabukka)

Latif Al Obaidi is de zoon van Farida Mohamed Ali “the Voice of Mesopotamia” en de beroemde santur-speler Saad al Obaidi. Reeds als jong kind begeleidde hij zijn moeder en zijn oom Jamil al Asadi op het conservatorium in Bagdad en verbaasde de leraren daar met zijn spel op de riqq. Vanaf zijn 15e jaar speelde hij in diverse ensembles en trad op over de hele wereld, samen met diverse bekende zangers en zangeressen uit Irak en de Arabische wereld, zoals Hajj Sabri, Omar Sarmini, Sheikh Hamza en Kadm Saher. Eenmaal in Nederland leerde hij ud spelen bij bekende leraren zoals Mohammed Husain Kemer.

Meer info op: www.speelman.nl/ornina

Video: https://youtu.be/8rzbnJGQF0U: Kurdili Hicazkar Sama’i van Kemani Tatyos Efendi (1858 – 1913): (5:13)

https://www.facebook.com/sharbel.hanna.16/videos/1186240564747478/

https://youtu.be/wSxBgNgdzho: improvisaties op ud, qanun en nay (7:15)

https://youtu.be/uMgI_ceXj8I : met Derwisj danser Ahmad Alkhatib (1:26)

https://youtu.be/0WKRMrX8SOs: met zangeres Nour Wahedi ( 2:19)

https://youtu.be/jnFVLSvViuI: Majed Saraydeen leidt Orchestre Tarab (17:58)

 

MAJED OP NPO-radio, sep. 2016:

http://www.npo.nl/voor-het-eerst-zijn-wij-niet-bij-elkaar/28-09-2016/WO_VPRO_5276998

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *